tuomanen.net

Musiikki Suomesta ja muusta maailmasta

Guns N’ Rosesin matka tähtiin

November 20th, 2019 by Nyasia Schroeder

Guns N’ Roses on legendaarinen bändi, joka luetaan samaan luokkaan kuin esimerkiksi Metallica, AC/DC, Aerosmith, U2 tai Nirvana. Kaikki nämä bändit saavat uusia faneja sukupolvesta toiseen, ja alkuperäiset fanit pitävät yhtyeiden albumeja edelleen mestariteoksina. Kaikki ovat kuulleet Guns N’ Rosesista, ja luultavasti tunnistavat heidän suurimmat hittinsä Sweet Child O’Mine, You Could Be Mine, Welcome to the Jungle, November Rain ja Don’t Cry. Mutta mistä bändi on kotoisin, keitä sen jäsenet ovat, miten he päätyivät yhteen, ja oliko tie yhdeksi maailman tunnetuimmista bändeistä pitkä, kivikkoinen ja raskas, vai kulkiko se suoraan pikkuklubeista suurareenoille? Tästä voit lukea Guns N’ Rosesin historian pähkinänkuoressa.

Guns N’ Rosesin varhaisimmat vaiheet

Guns N’ Roses on yhdistelmä kahdesta aiemmasta losangelesilaisesta bändistä nimeltä Hollywood Rose ja L.A. Guns. Vuonna 1985 nämä bändit yhdistyivät, ja tuloksena oli Guns N’ Roses, jonka lopulliseksi kokoonpanoksi muodostui muutamien miehistönvaihdosten jälkeen Izzy Stradlin (rytmikitara), Axl Rose (laulu), Slash (soolokitara), ja Steve Adler (rummut). Heistä jokainen oli jossain vaiheessa ollut entinen Hollywood Rose -jäsen. Ryhmän täydensi lisäksi Duff McKagan (basso). Bändi keikkaili ahkerasti ja tuli tunnetuksi Los Angeleissa, minkä seurauksena he saivat levytyssopimuksen Geffeniltä jo vuonna 1986. Bändin ensimmäinen LP Appetite for Destruction tuli ulos heinäkuussa 1987, ja sen ensimmäinen USA:n single Welcome to the Jungle julkaistiin saman vuoden lokakuussa.

Nopea nousu musiikkimaailman huipulle

Appetite for Destruction ei ollut menestys ensimmäisen vuoden aikana sen julkaisusta, kunnes David Geffen henkilökohtaisesti pyysi MTV:tä soittamaan Welcome to the Junglen videota. MTV suostui, tosin aluksi videota näytettiin vain öisin. Bändi räjäytti vihdoin potin kesän 1988 singlellä Sweet Child O’ Mine, joka nosti bändin listojen kärkeen. Sen jälkeen bändin suosio on ollut huipussaan, huolimatta laulaja Axl Rosen henkilökohtaisista ongelmista. Guns N’ Rosesin hitit kuuluvat edelleen kaikkien rockbaarien vakiomusiikkiin. Bändi on soittanut Suomessa jo kuusi kertaa, viimeksi Hämeenlinnassa, eikä vauhti näytä hidastuvan. Suosion kasvaessa Guns N’ Rosesin ympärille on rakennettu paljon fanituotteita, ja teeman hengessä pääsee jopa pelaamaan bändin nimeä kantavaa slottia, joka löytyy esimerkiksi sivustolta Videoslots.