tuomanen.net

Musiikki Suomesta ja muusta maailmasta

Jimi Hendrix – kitaristilegenda vailla vertaa

February 7th, 2018 by Nyasia Schroeder

Yhdysvaltojen Seattlessa vuonna 1942 syntynyt James Marshall ”Jimi” Hendrix muistetaan maailmanlaajuisesti yhtenä kaikkien aikojen kitarasankareista vielä liki 50 vuotta kuolemansa jälkeen eikä suosiolle näy loppua. 27-vuotiaana kuolleen kitaristin varsinainen ura valtavirrassa kesti vain nelisen vuotta, mutta Hendrix onnistui tästä huolimatta jättämään lähtemättömän jäljen rockmusiikin historiaan.

Loistavan muusikon vaikuttava ura

Hendrix nähtiin ensimmäistä kertaa lavoilla The Isley Brothers -yhtyeen taustajäsenenä 1960-luvun alkupuolella. Tämän jälkeen hän alkoi soittaa rock and roll -laulaja Little Richardin kanssa ja yhteistyö jatkui aina vuoteen 1965 saakka. Seuraavana vuonna Hendrix muutti Lontooseen ja sitten alkoikin tapahtua: ilmiömäisen kitaristin ympärille kasattiin The Jimi Hendrix Experience -niminen yhtye ja hittejä syntyi kuin liukuhihnalta. Yhtyeen musiikki villitsi niin Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa ja puri sekä suureen yleisöön että kriitikkoihin. Jimi Hendrixin tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat Little Wing, Purple Haze, Hey Joe, Crosstown Traffic ja Foxy Lady soivat myös tähden kunniaksi tehdyn slotin ääniraidalla. Populaarikulttuuriin ja rockmusiikin kehitykseen lähtemättömän jäljen jättäneen artistin muisto elää tänä päivänä lukuisilla eri tavoilla.

Jimi Hendrixin vaikutus kuuluu nykymusiikissa

Suomessa Jimi Hendrix ehti vierailla kerran, toukokuussa 1967. Helsingin Kulttuuritalolla nähty konsertti teki lähtemättömän vaikutuksen moneen musiikinharrastajaan ja -kuuntelijaan. Hendrixin perintö onkin kuulunut vahvasti myös suomalaisessa rockmusiikissa, esimerkiksi Kingston Wall -yhtyeen tuotannossa. Taiturilta vaikutteita ottaneiden muusikoiden ja yhtyeiden lisäksi lukemattomat nykyartistit ovat kiitollisuudenvelassa rockmusiikin historiaa muuttaneelle kitaravirtuoosille. Ilman Jimi Hendrixin vaikutusta moni tänä päivänä suosittu musiikkityyli ja -yhtye olisi saattanut jäädä syntymättä. Hendrixin omintakeisessa musiikissa yhdistyivät ennenkuulumattomalla tavalla eri genret aina bluesista ja R&B:stä brittiläiseen rockiin, amerikkalaiseen folkiin sekä 50-luvun rock and roll -musiikkiin ja jazziin. Hendrixin vallankumouksellinen soittaminen ja sävellykset edesauttoivat monien sittemmin läpilyöneiden musiikkityylien kehitystä. Lisäksi lukuisat kitaristit ovat inspiroituneet ja ottaneet vaikutteita Hendrixin tekniikasta ja soittotavasta. Hendrixin musiikin katsotaan olleen merkittävässä roolissa hard rockin, heavy metalin, funkin ja hip hopin synnyssä. Puhutaan siis tämänkin päivän musiikin kannalta merkityksellisestä hahmosta.