tuomanen.net

Musiikki Suomesta ja muusta maailmasta

Scott Ian

May 28th, 2015 by Nyasia Schroeder

Värikäs ura takanaan ja yhä uusista asioista innostunut Scott Ian on monipuolinen hevimuusikko. Hän syntyi uudenvuodenaattona vuonna 1963 New Yorkin Queensin kaupunginosassa. Hänellä on nuorempi veli, Jason, joka on myös muusikko ja oli väliaikaisesti jäsenenä veljensä bändissä. 

”Äiti, minusta tulee rokkitähti!”

Metallimusiikki teki tuloaan 1970-luvulla, ja yksi huomattavimmista uutta, raskaampaa musiikkia luovista bändeistä oli tuolloin KISS. Heidän teatterimaiset keikkansa perustuivat lavashow’n valtaviin elämyksiin: mukana oli muun muassa tulennielijöitä. Musiikista kiinnostuneena Scott kävi konserteissa jo nuorena. Vuonna 1977, hänen ollessaan vasta 13-vuotias, hän koki KISS-konsertin mahtavana kimmokkeena uralleen. Ian kertoo mielellään bändin vaikutuksesta musiikkinsa, ja heillä onkin ollut yhteistyötä Ianin oman uran alettua.Itse asiassa Ian sai oivalluksen tulevasta urastaan rockin merkeissä jo 12-vuotiaana. Hän kuunteli tuolloin The Ramonesia, jotka saivat hänet vakuuttumaan omasta elämänsuunnastaan. Jo tuon ikäisenä Ian uskoi voivansa tulla kuuluisaksi rocktähdeksi. Muita merkittäviä idoleja Ian on hakenut brittibändien joukosta: Heitä ovat olleet Black Sabbath, Iron Maiden, Motörhead ja Judas Priest. Scottin omaan soittotekniikkaan sekä sävellysten tyyliin on vaikuttanut paljolti saksalainen Accept.

Anthrax oli alansa edelläkävijä

Oman heavy rock -bändinsä, Anthraxin, Ian perusti ystäviensä kanssa. Heidän tyylinsä suuntautui välittömästi thrash metallin suuntaan. Bändin suosio kasvoi nopeasti, ja Anthrax vaikutti muiden menestyvien rock-bändien, kuten Slayerin ja Metallican kehitykseen. 1980-luvun puoliväliin mennessä thrash metalli oli jo varmistanut paikkansa musiikin ystävien piireissä Anthraxin ja muiden johdolla.2000-luvulla Anthrax on tehnyt monta kiertuetta ympäri maailmaa. Kohteita ovat olleet muun muassa Saksa, Iso-Britannia, Japani ja Australia. Anthrax tekee yhä musiikkia, vaikkakin bändin jäsenet ovat vaihtuneet. Scott Ian on ainoa alkuperäinen jäsen bändissä. Anthraxin viimevuotinen konsertti nähdään kokonaisuudessaan YouTubessa. Yleisön mukaantulo konsertin aikana on huomattavaa ja ilmassa on juhlan tuntua, vaikkakin erittäin vapaamuotoisesti. 

 

Monipuolinen muusikin ystävä …

Scott on uransa aikana tarttunut moneen muuhunkin puuhaan musiikin suunnalla: Hänellä on ollut mukana perustamassa useampia metallibändejä, työskennellyt usean artistin kanssa sekä ollut mukana TV-tuotannoissa. Hänen TV-show’nsa, yksinkertaisesti vain The Rock Show, oli 48 jakson pituinen ohjelma, jossa Ian haastatteli useita kuuluisia muusikkoja rockin parista. Voit seurata hänen haastatteluaan YouTubesta, jossa hän vuonna 2000 haastattelee Judas Priestiä, oikealta nimeltään Rob Halfordia.Scott on kiinnostunut luonnollisesti myös muusta musiikista. Hän kertoo ihastuneensa etenkin hip hoppiin ja suorastaan rakastavansa räppiä. Oletettavasti hänen janonsa musiikkilajien kokemiseen ja inspiraatioon ei lopu koskaan.

… ja muutakin kuin kitarasankari

Musiikin ulkopuolellakin tällä miehellä riittää energiaa ja intoa: Hän muun muassa lumilautailee ja pitää huolta kunnostaan. Ian on kotioloissaan perheenisä ja aviomies. Kiireiseltä mieheltä jää aikaa myös pelaamiseen. Ian on harjaantunut ja taitava pokerin pelaaja, ja hänen menestyksensä pelin parissa on ollut huomattavaa: Hänen osaanotoistaan mainittakoon ainakin osallistuminen PokerStarsin tukemaan World Series of Poker -turnaukseen vuonna 2009. Peli pelattiin samanaikaisesti, kun Anthrax oli kiertueella. Ian kiidätettiin pelaamaan WSOP:n päätapahtumassa, jossa pääpalkintona oli yli 8,5 miljoonaa dollaria. Hänen lopullinen sijansa oli 634, kun pelaajia turnauksessa oli kaikkiaan 6 494.Ian on pelannut pokeria muiden kuuluisien kavereidensa kanssa, kuten Keanu Reeves, Kirk Hammett, ja Vinnie Paul, joista useammat tunnetaan metallimusiikin parista. Pelaajasta isännäksi. Nettin pokeriturnaus oli Ianin vetämä ”Scott Ian’s Home Game” ja tähänkin seurasi jatkoa. Muita vierailuita TV-maailmaan Ian on tehnyt esimerkiksi Doctor Who –sarjan aikana. Vuonna 2011 hän esiintyi osassa ”The Best of the Doctor”.Mitä muuta Scottilta voidaan vielä odottaa? Mielestämme melkeinpä mitä vain, sillä hän edustaa niitä harvoja, jotka elävät elämänsä täysillä, käyttäen omaa lahjakasta pääomaansa viihteen parissa, luoden itselleen positiivisen ja rikkaan elämän.